CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik jangan tak klik!

FOLLOWER OHSEM

Friday, December 11

INFORMATIVE ENTRI BUAT MAK2



Assalamualaikum hye!

Sejak dari awal, nak jadikan belog ni as medium kenangan. Anak cucu cicit boleh baca nanti. (tapi bila baca entri yg jaman dulu punye, rase nak serkup kepala pakai skaf tudung tu, pastu tutup muka pakai kotak, pastu nyorok dalam almari HAAAHAHAHAHA)

Nak coretkan apa pun xtahu, tapi kena update, dan kalau bermanfaat pd orang lain lagi baguih! Informative dan something yg me tahu..…

So, here we are! ILMU KEEMAK- EMAK KAN ni…… hihihi

Me jenis yg kalu ada anything, suka persoalkan, nak tahu why and how. Tak suke terima je, something without explaination.. Huhuhuhu rebel sket

And i think it’s a time for us, to just not say yes to everything did to us. Me having bad trauma experience before this semasa melahirkan ‘Aafia. So I hope this could help somebody. Lagipun ramaaaii sgt2 kawan2 especially mom-to-be, kawan2 yg anak dara, nak tahu on pregnancy, birth and confinement experience.. Even yg dah ada anak pun masih lack of knowledge termasuklah saye ni…..

So, basically melahirkan baby ni ada dua cara…


Why Ceasarean?

  •  Breach baby (songsang). But still ada kes yg breech pun lahirkan secara normal ya. It usually happen bila bukaan Rahim da 5cm keatas, baru tahu baby songsang, or certain mommies yang insist nak jugak bersalin normal, namun atas approval dari sesetengah doctor.
  • Apabila degupan jantung baby terlalu laju atau perlahan. Ataupun istilah biasa diguna, “baby lemas”…. It happen for many reasons…. 

  • Overdue pregnancy sehingga baby dah termakan tahi sendiri. Biasanya doctor akan pecahkan ketuban utk percepat proses kelahiran, tringger more active contraction. From there nampak air ketuban bukan warna normal. 41 weeks above organ2 baby dah matang. Termasuklah system tinja. Bahaya sebab bole bagi bacteria infection pd baby 
  • Anak sebelum dilahirkan melalui czer, DAN jarak antara anak sebelum dan kini terlalu pendek, i.e setahun atau dua tahun. Why czer again? Takut luka sebelum terbuka sebab pushing masa bersalin ni emmmm mcm ko berak sembelit, 1000x ganda. Hahahaha over taauu

  • Faktor2 risiko yg lain:

-          Tekanan darah ibu tinggi
-          Tulang belakang ibu bermasalah (tak boleh push dgn kuat)
-          Tulang pelvis ibu kecik
-          Bukaan Rahim ibu tidak aktif/ lambat
-          Dan lain2 faktor kesihatan lain


Bagi bersalin normal, me ringkaskan dalam bentuk FAQs :

Vaginal Examination (VE)
Penting bagi bakal2 ibu tau pasal VE ni. Some ada yg xtahu... VE ni agak xselesa, sebab nurse/ doctor akan seluk tangan mereka untuk check brp cm bukaan pintu rahim kita, guna jari diorang.. Semakin besar pintu rahim terbuka, semakin hampir lah ke pushing stage...


Suntikan mematangkan Paru-paru Baby
Yg ni common jugak.. Biasanya minggu ke-34 (kalau xsilap, sy bukan Dr. Yana heheh) baru keseluruhan organ baby matang. So babies yg berisiko lahir pra matang biasanya doctor siap2 inject maknye…. Kenapa paru-paru? Sebab paru-paru adalah organ terakhir yg akan matang sepanjang baby duk dalam Rahim tu….

 Induce, Vacuum, Episotomy, Epidural…
Istilah2 ni tak asing lagi bagi ibu2 kat Malaysia kan.. So tak perlu lah me buat “junk” kat sini…. Hihi


 Masalah placenta (uri) tertinggal dalam rahim
I think penting jugak untuk bakal ibu2 tahu tentang risiko2 dan masalah yg berkemungkinan terjadi sepanjang proses bersalin. So that kite x terkejut, suspens, gelabah dan lebih bersedia masa ianya berlaku….. 

Uri tertinggal sangat bahaya dan biasanya doctor akan manually seluk dalam our V then ke dalam Rahim utk keluarkan uri tersebut. Kalau xberjaya jugak operation terpaksa dijalankan…  hu huuu…

Jadi, untuk elakkannya, petua sy dapat dari buku “Nikmatnya Sakit Bersalin” – Ishah Radhiah Idris (buku ni strongly suggest utk bakal2 mak bcoz penulis adalah mak kpd 9 org anak, beliau kongsi pengalaman, petua dan doa2) :

Tahan nafas masa nurse tarik uri tu (tak rasa pun tapi biasanya nurse akan inform when she start to do)


Masalah Uri kat Bawah
Normally uri di atas, namun boleh jadi uri turun ke bawah jadi menghalang kepala baby untuk turun, seterusnya bersalin secara normal.

Masalah Terbelit Uri (Baby)
Sangat2 merbahaya. Logiknya, kemungkinan it happen due to baby terlalu active, tali pusat terlalu panjang… So apa yg ibu2 boleh buat, jangan terlalu aktif, but still wallahuaklam, takdir Allah kan, siapela kita nak persoalkan..

Di sini me nak kongsi dua kes yg jarang berlaku. Apart from severe bleeding,  kes2 spt di atas, dan pelbagai lg kes yg common... Ada dua kes yg jarang berlaku namun tak mustahil. Lemme share it

1.Shoulder Dystopia
Ia terjadi bila tulang bahu baby tersangkut di tulang pelvis kita masa pushing stage. Baby akan distress dan membahayakan nyawa baby… Ada terjadi kes czer due to baby breech tapi bukan kepala kat atas, kepala kat bawah namun muka baby menghadap ke langit. So some doctors akan decide to do czer section sebab lebih susah bagi ibu nak push. Probably due to shoulder dystopia ni lah

2.Amniotic Fluid Embolism
Ia terjadi apabila cell2 dari baby masuk kedalam system badan ibu. Ya ianya tak mustahil namun kes nya sangat jarang berlaku. Dan biasanya untuk ibu2 yg berisiko tinggi i.e high blood pressure, system immune yg lemah


Ada friends of husband ni, doctor… Diorang post kat fb, people nowadays dh pandai, semua Google je, dgn ayat sinis, memudahkan la kerja doctors…

Me was like… alaaaaa… biarlaa, baguih apa. Sekarang mudah nak access info, bukan macam dulu tgok dari TV je…. Memang ada buruknya tapi jangan nafikan kebaikannya….. :)

 Yg baik dari Allah yg buruk semestinya dari sy insan yg penuh kekurangan. Sekian Wassalamu ;) 















Thursday, April 9

SECEBIS KENANGAN – PENGALAMAN MELAHIRKAN AL AAFIA IMNA : di Hospital Kerajaan, Mersing, Johor


Hallluuuuuuuuuuuuuu Assalamualaikummmmmm...

Lame giler xmencoret kat sini.. lebih setahun! Daripada sorang diri, sampai dah ade anak ni haa.. Ahahah


Memperkenalkan... Anak saya yang diberi nama Al Aafia Imna Bt Muhd Al Muqaffa.. Lahir pada 1 Ramadhan 1435H bersamaan 29 Jun 2015.. Normal, berat 3.10KG, di Hospital Mersing, Johor.. Satu anugerah paling indah ALLAH SWT kurniakan kepada kami... :)

Dulu masa pregnant suke baca pengalaman mommy-bloggers.. especially pengalaman bersalin.. now it is my turn.. yelah memang first time mom ni rase neves semacam, cuak kebebeh je, takde pengalaman kate kan.. Nak menanya kat mak/ mil rase mcm sampai tak sampai je..hahah.. tu yang duk bace kat internet.. Semoga perkongsian kali ini beri manfaat :)

Baiklah, dengan lafaz BismillahirRahmanirRahim.. ku mulakan coretan ini....

Me bersalin kat hospital gomen je memandangkan konon2nye sebab hasben keje gomen so dapat first class ward. Japg hampeh. Hospital Mersing tu kecik jew macam klinik, ade 2 wad je.. But Alhamdulillah everything went well. Sebenarnye bersalin tak sakit pun. Bukan nak berlagak hehe tp bersalin ni lebih pade kene bertenage dan gagah!!

Krikk....

krikk.....

Hahah! Tapi betolla.. Seumur hidup kita, masa pushing stage tu la aku rasa, masa yang paling maksimum aku keluar kan tenaga.. huu time tu memang rasa bertarung nyawa sangat.. Di situ lah berlakunya Jihad kita sebagai seorang wanita... huhu

So! Kronologi Aafia dilahirkan adalah seperti berikut:

2 3 hari sebelum bersalin,ku kena contraction palsu atau dipanggil “Brixton Hicks”..  Time tu usia kandungan 38 minggu... Pagi tu rasa sakit mcm period pain tu tapi tak tetap. Whats App hubby masa tu, hubby amik half day teruih balik hahaha.. Padahal takde ape pun tp die da gabra hahaha.. So nak dijadikan cerita sampai ke malam rase contraction tu tak tetap and just mild contraction je...

Camtu jugak keesokannya... Sehari contraction, tapi mild2 je and tak tetap.
Quite frustated jugakla time tu sebab ye la ingatkan nak bersalin tp xbersalin2... hehuu

28/06/14

9.00 a.m.
Hubby ajak tengok movie, da lame tak tengok wayang katenyer. So google2, tengok kat Jusco Tebrau siap ada bean bag, siap boleh baring2 dalam die. So ibu mengandung yang tgh sarat ni pun pegi la dgn hati yang gumbiraaa.. 

Sebelum pegi tu ade rase sakit sikit2 macam period pain tu.. Ah lantak la,malas nak layan. Then kat dalam kereta macam lg kuat rase die tapi aku monitor, tgok brp minit sekali, macam tetap.. Sempat seloroh ngan hasben “B, kat JB awak taw kan jalan g hospital die?” Hahah.. Dan aku pun dgn tanpe rase bersalah mengabaikannya.... Sampai kat Jusco tgok2 rammaiii gilaaa adik2 baru nak up memenuhi TGV tuh. Huh terkubur la hasrat kami nak tengok wayang... Sempatla jgk beli periuk Maxim, hair band baby.. hahah.. Ingat lagi mase tunggu hasben smoking kat luar bangunan, me duk tunggu kat depan toilet ni.. since sepanjang2 hari tu duk kehulur kehilir tawaf 1 Jusco tu, tu la the moment yang aku berenti berjalan. Rase sakittt sgt2 pinggang. Aku perasan memang lain macam sakit die, tak penah rase macamtu sepanjang pegnen. Tapi tetap mengabaikannye sebab ingat braxton hicks hahah! Plus sepanjang jalan2 tu takde rase sakit pown. (samada memang tak sakit ataupun sakit tapi aku tak perasan dek khusyuk mate melilau nak shopping, barang ape aku nak beli nak wat perabih duit ni..hahaha)

7.00 p.m
Balik je Jusco tu sampai2 je rumah kami dah kepenatan. Baring2 depan tv. Tepat2 azan Maghrib berkumandang, (menandakan bermulanya bulan Ramadhan yang mulia), poppp! Aku dengar satu bunyi tu dan rase cam ade benda pecah kat tuttt.. Rase panas.. Hah apebende pulak nih. Tengok2 air banyakkk membasahi carpet. Hubby terus berdiri gabra tak tentu pasal. Aku gelak je time tu relaks b relaksss.. Hahah! Hubby kate “Alhamdulillah anak kite nak lahir bulan Ramadhan...” J Solat Maghrib cecepat, time solat tu memang dah start rasa strong contraction.. Terus pecut ke Hospital Mersing.

8.30 p.m
Sampai je hospital, nurse nak check bukaan. Baru 2cm katenye.. Mase check tu memang air ketuban keluar banyak. Rabe2 perut memang dah kecik and baby pun dah turun ke bawah. Pastu g check jantung baby, lama jugak dalam sejam.. Seksa time tu sebab alat tu diikat kat perut, kite takleh gerak sangat sebab nanti tak dapat bacaan jantung baby.. Dengan nak menahan sakit contaction masa tu.. Sampai bergegar2 katil nak menahan sakit hahah!

9.30 p.m.
Ku ditunjukkan tempat katil. Aku expect lama lagi sebab baru 2cm kan, tapi memang rase sakittt yang amat sangat. Allah. Dan sakit tu xtetap, (should be contraction selang 7-5-3-2 minit dan contraction tu dirasai dalam masa 2minit) tapi aku tak. Time tu gap die xtetap dannn contraction kejap je dalam seminit gitu but strong yang sakit gila pny contraction laa.. Soo moral of the story, sakit contraction tu tak tetap standed tuuu je untuk each women.. Ia berbeza-beza yeee... jgn ikut buku sangat hihih.. Masa tu ingat Allah jek. Baca Doa Nabi Yunus banyak, istighfar, then mintak suami solat Hajat & mintak ampun dan redha die.. Minum air selusuh suami wat kan, guna air zamzam :)

Rasa sakit sangat2 contraction, tapi aku bajet esok pagi baru deliver sebab anak first ramai kata lebih lama kan.. Sampai ade sekali mintak hubby amikkan charger, aku nak berjalan ke luar wad tu pun tak larat, sakit sangat. Mintak die pass kan kat misi jerk.. Tapi bile tak sakit tu memang tak rasa sakit langsung.. Sampai beberapa kali jugakla aku TERTIDO... hahahah.. Penat tawaf Jusco siang tu kan.. Dengan tak makan malam lagi..huhu..

Sepanjang menahan sakit tu, mula2 berdiri..Pastu tak larat aku mengiring sebelah kiri. Sakit nak bersalin ni mcm period pain, tapi 10x ganda.. Haa gitu le.. Katil da lencun sebab air ketuban turun sikit-sikit....

11.00 p.m
Tetibe aku rase sakit macam nk berak.. Rase nak meneran.. Oh, sepanjang aku sakit tu takde sorang pun nurse datang katil aku, guide ape nak buat ke ape ke.. Diorang suma tu expect aku ni da beranak 10x, da expert agaknye... L Aku pun dgn naive nye g kat kaunter misi tu tengok2 takde sorang pun misi kat situ (maybe sebab dah malam and it is first Ramadhan kan).. Then aku sendiri berjalan ke labor room dan cakap kat misi yang aku da sakit sangat tak tahan ni.. Sampai terduduk2 masa tu menahan sakit..Misi tu check bukaan da 8 cm! Gelabah dia panggil kengkawan die...

Sepanjang pushing process tu, aku memang letih sangat2 coz dengan tak makan malam nye, siang tu pusing satu Jusco, huhu.. Hasben lak tak tunggu kat sepital since umah kami 5 minit je dgn sepital then mak mertua cakap maybe Subuh baru bersalin so hasben dgn selambe kodoknye g lepaking, makan ngn kawan dia bhahah! Then aku memang tak berdaye time tuh, i know that i need my husband. Push push push tak boleh. Sampai ada doctor datang bg semangat hahah

So aku mintak tolong misi kat situ call kan my hasben,tgh sakit2 tu bg nombol 017 blablabla.. kuikui..

Sakit contraction datang lagi! Time tu mmg nekad nak push kuat2. Tarik napas, puuushhh. Tgh dok push tu hasben datang. Nampak die je trus berpelukan. Sambil push sambil peluk sambil hasben Selawatkan kat telinge

12.10 p.m
Uekk.. Uekk... Keluar2 je teruih melalak.. Hehe.. Nurse letak atas dada, Ayah Azan kan, terus terdiam kamu.. Terkebil2 pandang Ayah.. Hihi.. die cam kot suara. Masa dalam perut time solat Jemaah dengar suara Ayah, die berenti gerak2 hihih..

Sore ayah easy to recognize eh, sore Noh Hujan heheheh

Kalau orang tanya moment paling best dalam hidup i will answer the first time menatap wajah anak.. Ya Allah perasaan tuuuuu... Hilang, luruh semua sakit lah :)

Hermmmm selepas itu dekat bermula lah episod nnnngggerrrriiiiiiiii~~

Kalo orang tanya aku bersalin sakit x, aku jawab “bersalin xsakit, jahit tu yang sakit”.... Brrrrrrr memang fobia sampai sekarang pun xilang lagi! Aku kena gunting, ataupun med term nya “Episotomy”..

Masa tengah push tu bleh misi tu tanya kat kawan dia “ni nak gunting ke x ea, kepala baby takdela besar sgt” herrrmmm time tu memang aku takleh berfikir sangat, klo aku tawuk memang kene hempuk misi tu

Boleh die tny gitu kan. Kalau kat oversea, episotomy ni no longer practised tau. Becoz kalau koyak pun biar natural. Kalau tengok kat Youtube pun mana ada yang kena gunting. Hewhew

Lepas bersalin tu tanye la kat sorang nurse tu “nurse, lepas bersalin ni ape yang bleh buat, ape yang takleh buat?” nurse tu bleh tanye ayat yang same balik “ape yang bleh buat ape yang takleh buat?” sambil pandang tempat lain. Aku ni memang naive, blur gila tau time tu. Aku taktau nak buat ape lepas bersalin tu, aku duk ikut je la akak sebelah aku tu pas bersalin jugak.. Die duduk kat kerusi plastik, die cergas, jalan sana sini pi bilik air pe sume aku ikut sumenye padahal die da ANAK KELIMA! So i was bleeding banyak jugak time tuh. Darah menjejeh2 kat lantai..Kat cadar n baju jangan cakapla. Sampai aku kuar toilet time tu aku ak collapse, padangan dah berpinar. Nasib bek la ade misi tu perasan die grab then check tekanan darah. Nasib baik ok. Maybe pening je sebab tengok banyak sangat darah, which is aku memang mabuk darah...

Memang  rase nak menangis time tu. Dala hasben takleh masuk nak bagi support. JAngankan husband, pelawat wanita pon takleh. Kite dengan nak uruskan diri, baby lagi. New born baby 2 jam selepas dilahirkan kena bf untuk elak jaundice. Masa tu memang takde sorag pun misi yang suruh susukan Aafia. Terkontang-kanting. Sms mak, mak soh bagi minum air masak klo tak reti susukan sebab baby kalau tak berak dan kencing dorang tak bagi discharge... So aku ni duk terkial-kial susukan baby for the first time takde sorang pun tolong.. Memang ALLAH jela yang tahu stress + sedihnya aku mase tu... Memang logik la gila meroyan lepas bersalin tu hahah sebab memang stress gilaaaa

Moral of the story? Next baby dah pesan siap2 kat hasben nak bersalin private hahah! Kalau die cam beratjenak luluskan dana, aku sendiri menabung... Inshaa Allah.. Demi keselesaan sendiri. Serik ah bersalin government huhu

SEKIAN ITU SAHAJA.

Lepas ni nak update on pregnancy & berpantang pulak. Baaaaanyak sangat nak share. Drafting it, adela 60% siap dah. Ingat nak post sekali tapi xsiap2, post la yang ni dulu hehe


Ok lah, chow dulu. Assalamualaikum! :)

Wednesday, January 29

(Sambungan) Isu Kalimah ALLAH

Sebenarnya malas nak hapdet nak sambung entri yg sebelum ni. Tapi sebab dah janji kan. Tak memasal jadi Munafik pulak ye dak? 

Wokkey lah this will gonna be a very short entry!


Sorang kawan aku ade post dekat fb "kecik2 dulu tengok WWF tengok Stone Cold, The Rock tu kite rase nak try gak buat cam depa. Tengok adegan ciom molot kite pun ade perasaan nak try.... Bayangkanlah budak2 kecik tengok benda ni apekah impact die...?"

Dan aku angguk seribu kali tande bersetuju dengan kata2 beliau itu...

Ni plak petikan aku ambil dari website Majlis Fatwa Malaysia :

"Perkataan Allah yang digunakan oleh umat Islam adalah merujuk kepada Allah Yang Maha Esa dan lafaz Allah yang telah digunakan oleh orang-orang kristian adalah merujuk kepada ‘Tuhan Bapa’ iaitu salah satu oknum daripada akidah trinity

Walaupun dari segi sejarah kalimah Allah telah digunakan sejak sebelum kedatangan Islam lagi, namun penggunaanya adalah berbeza dan perlu dilihat dari segi substancenya. Kalimah Allah yang digunakan oleh Kristian adalah bersifat Taslis dan syirik, sedangkan bagi Islam ia bersifat tauhid."

Ya, mungkin kami (umat Islam) ni berfikiran konservatif, tak terbuka, tak universal. Ya! Ya! Ya! Memang kami begitu. Islam itu TEGAS (namun tidaklah juga keras). 

Seperkara lagi, mungkin ade yg kate banner kat atas tu provokasi. Tak semua Cristians ni suke cari pasal. Tetapi, adela sorang kenalan aku ni dari UiTM dulu. He's Cristian, tapi macam tak respect n keep macam merendahkan org Islam on this issue (and i hate this kinda person so much. Jenis tak respect other people, other way of thought,life,cultures). Like saying Muslims ni tak open la.......

Brader, before u do that, pikir simple jelaaaa

"What do you think a primary children think when they see the banner? We adult, yes faham la and yes, we can be OPEN MINDED. Tapi budak2 kecik tu? Adakah mereka memperoleh dan meng absorb information seperti kita dan mentranslate kan nya ke pemahaman yg betul?"

Dan, soalan simple je,

"WHAT IS THE WORD 'GOD' TRANSLATED INTO BM?"

Huh marah betol aku. Maaflah yer kalau teremosi. Huahua.

 Sekian entri kali ni. Yg buruk datangnya 100% dari aku. Yg baik semestinya secara total dari Allah S.W.T.

Wallahualam.

Friday, January 10

Malaysian Cristians want to use ALLAH word.

Well, this issue of Kalimah ALLAH.. i centainly can say that most of us know it. tapi macam jarang nampak kawan2 kat fb memperkatakannya. Banyak Issue artist kawin, org mengaku Sultan Melaka, harga elektrik dan perol naik, dan sebagainya.. but when it comes to this issue, kebanyakan ambil tindakan utk berdiam-diri jer.

I've heard this "kite ni marah, sensitif sangat bile org sentuh ape-ape isu dalam Islam tapi adakah kite ni betul2 mengamalkan Agama Islam. Solat kite, Aurat kite. Pun tak fully terjaga, nak marah2 konon mcm kite ni perfect Muslims"...

Hmmmm..

But! Takkan kite nak berdiam diri saje????? Well, i am not the kind yg bila ade hot-issue on mass media, keluar kat berita (dimana esoknya bukak fb its become like virus!! u know, very rumors that everybody talk abt it, everbody will post it on their wall..And i don't blame it, its a natural, its everybody's right) Yeah but im the kind that what can i say, not typical, tak suka do something because it is trend. Switch to other when everybody put attention on some thing. Got what i mean. And i believe every people have that kind of perangai actually.

Sebab itu lah terjadi nya entri ini.. Sebab macam tak ramai je yg membincangkan tentang ini... :)

Banyak artikel yg sy jumpe. I've bumped into one article yg macam mempersenda and for me it berat sebelah which is i don't like it. (My respect goes to informative article)

1) Are Christians using the word Allah to confuse Muslims with the aim of converting them into Christianity?

I'm going to go with a No on this one.

It seems to me that that would be a very strange and unproductive tactic. I'd be more worried about the other evil things Christians are supposedly doing to convert Muslims, such as offering them food and shelter. Also, if Christians are indeed using this tactic, how the hell would they justify that to their god:

"Dear God,
today I converted a Muslim into Christianity! I hope you're proud of me. Just one thing though: He doesn't really know you're the Christian Allah. He thinks you're the Muslim Allah. I confused him. Ha ha! But whatever. A convert's a convert, what. Right? Anyway, if he prays to you, just pretend you're the Muslim Allah. He'll be none the wiser.
Amen."


2) Has anyone, ever, in the history of the Universe, converted into Christianity because they were confused by which Allah is which?

Again, I'm going to have to say No.

Christians in Malaysia have been using Allah for 300 years (or something. I'm too lazy to look it up). In all that time, there has not been one documented case of a Muslim converting to Christianity out of confusion. That means, between the year 1714 to 1814 - not one case. Between 1814 to 1914 - nada. Between 1914 to 2014 - zip. 

So what we have here, is basically a Preventive Law, that assumes people will get confused sometime in the future, say, I dunno, in the year 2114, when presumably human beings will be way more stupid than they were in 1714. 

At least you can't accuse the government of not being proactive.

Well i want to drop comment on that article, but could not. Soalan No. 1, Are Christians using the word Allah to confuse Muslims with the aim of converting them into Christianity?  And my question to that guy, "Why do Malaysian Cristians want to translate Bible into Bahasa Melayu?" Is it keperluan ke? Ramai sangat ke Org Melayu Kristian kat Malaysia ni? (Well im so lazy to find the statistic but surely the answer is no)..

Soalan ke2 saye. "Why Malaysian Cristians want to use ALLAH word?" Ok lah, contoh jiran kite tetibe nak pinjam moto/ kereta kite. Kite mesti tanya dulu untuk ape pinjam tu kan? Kalau untuk g merompak bank, kite takkan bagi kan.... So we want tu know, ape motif awak ni tetibe nak guna kalimah ALLAH..?? Even its has been used so long time ago in Sarawak and Sabah, put it aside, but  "Why Malaysian Cristians want to use ALLAH word?"

"AKUI TIADA TUHAN SELAIN ALLAH, MUHAMMAD PESURUH ALLAH DAHULU BARU GUNA KALIMAH ALLAH!" - Veteren UMNO


Kuala Lumpur 1 Jan - Veteren UMNO mengajak pengarang The Herald , Paderi Lawrence Andrew untuk mengucapkan dua kalimah syahadah dan memeluk agama Islam sekiranya beliau benar-benar mahu menggunakan kalimah Allah. 

Setiausaha Veteren UMNO , Datuk Mustapha Yaakub berkata, langkah berkenaan adalah cara terbaik untuk memastikan paderi itu tidak membangkitkan kemarahan orang-orang Islam di samping menghormati titah baginda Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah. 

"Kami bersedia untuk mengaturkan program pengIslaman beliau pada bila-bila masa setelah paderi itu mendapat hidayah Allah" , jelasnya. Lanjut: Utusan Malaysia m/s 12


YEAH memang pun yang ni im totally agree. 

Wait. Boleh tak sambung tulis entri ni hari lain. Sebabnye jam dah puk 5.47 p.m dah. Its time to go balik. HAHAHA 
macam ni pun ada.

I will continue to explain it soon yaaa

(TO BE CONTINUED) 


Thursday, December 26

Our Beby 12 Weeks :D

Hye semua! Assalamualaikum!

Lame rasenyer tak menghupdate belog busuk ni kan. Aritu konon2 nak update dgn terperinci on pregnancy experience ni tapi hampehhh. Semenjak2 pregnant ni memang malas die lain macam. Keje nak tidooo manjang. Konon plan nk bejalan macam2 tempat, macam2 projek tp hmmmphh baru kuar rumah 15minit g Tesco da penat mcm tebas rumput satu padang jer... zzzz...

Baiklah. Kehadiran entri kali ini adalah kerana ingin berkongsi saat2 manis saya dan pasangan pada kelmarin yang lalu (kemain ayat macam kat Nona TV3 hahah) 

Rabu lepas, wat julung2 kalinye g scan bebyyyyyy. Weee. Beby kami 12 weeks dah. Kejap je mase berlalu kan. Besar dah anak ibu ehhh over je. 


12 minggu panjang dalam 6.5 cm atau 2 inch lebih... Kite banyak dapat info berguna dari application2 yg kite download kat henpon. Pree aje! Paling best 'Pregnancy' dari BabyCenter. Banyaaaakkkkk input2 berguna dari situ. Bleh tahu perkembangan baby as well perubahan dalam badan mummy juge. Strongly suggest utk bakal2 mommies yg lain, series berguna! ^_^

So! Berbalik pade topik asal. Kite scan dekat poliklinik area rumah mertua kat Sungai Buloh. Doctor die momule garang (kite pulak blur2 padahal excited hari2 sebelumnya), tapi lelame okkk. Doctor Insyirah name die. Ekeli kite ade dah buat 'buku pink' government punya tu.... Tapi sebab 3rd month pregnant ni kite xbuat check-up (sesuka hati hekau je kan) sebab hubby takde n then maybe 4th month nanti kite kat Mersing dah so continue check-up kat sane je.... Huhu.. 

Untuk bersalin nanti kami still xdecide govt/ private. Maybe govt sebab ade dgr kalau kite/ pasangan kerja govt gred DG41 (kot....xsure) above dapat ward 1st class... Tapi check-up ni buat jer govt sbb one of my fren said govt ni lebih detail pemeriksaan die compare to private. Kite selang-seli check-up govt n private. Sebab last check-up pun (govt) yg check misi je, jenis yg banyak tanye je, layan pun ndak xndak... Yelah kite pun faham ramai kot patient die plus free service. Tapi yg takleh blah yg kite takleh maafkan misi tu cocok sampai 3 kali mase amik darah!! First dgn second tu bleh die kate 'tak nampak la...' pastu yg ketiga tu die cocok kat urat yg jelas bleh nampak and what the hell nye die xcocok tmpt ketiga tu je dari awal??? Grrr kite dala takleh tengok darah, kite pitam lepas tu tawww :( 

Mengade x mengade x? Muahaha.. Memangggg sejak2 preggy ni pe'el mengade terlebey. Suami menjadi mangsa. Haha mengade tapi independent ok! Plus pemalas jgn cakaplah. Keje nak tidoooo je. Nasib baiklah mak mertua baik, takde adegan Ibu Mertuaku atau Kasim Selamat hahaha....

Our beby 12weeks... Weee

Yg kelakarnye ayat first hubby mase scan tu.. "eh da bleh gerak2 ea?" hahaha series rase nak tergelak mase tu. Tapi memangggg beby kami sggtt activeeee. Tu gamba kat atas tu punye la payah nak dapatkan, asik gerakkk2 aje. Nampak kaki n kepale je tangan die kat mane tah. Sebelum g scan tu kami g makan kat kedai "Burger Kukus Larva".. Kitorg order Krabby Patty Sponge Bob lagi. Tudiaahh bak hang.. Beby suke kot hehe.. Tu yg active semacam. Da mcm acrobatic! Ke beby saje nak show-off mummyyy daddyyy tengok ni saye da bleh gerakkk2 hiahh hiaahh. Ahahah.

Disusuli ayat ke2 hasben plak "kembar x doctor?" mase tu doctor baru nak start wat keje die, baru je nak mule scan kot. Ahaha hubby pulak eksaited.

Mak die? Senyapp jek sepanjang sesi tu. Speechless. Plus terharu. Huhu. Beby sgt comel. Pastu sepanjang pregnant ni tak pernah tgok die. Jenis yg ye ke x aku ni mengandong.. Betul ke ade beby dalam perut ni...Hehe... Siap mase nak check heart beat beby, doktor panggil2 "mak nye, nampak x ni heart beat" sebab mas tu senyap je duk speechless! Hee

Hubby mase kecik n beby. Same x? Hehehe takde keje.....

Keluar je klinik tu tgok ade air kat mate hubby. Air mate kegembiraan + terharu katenye. Tengok sepanjang malam tu hubby duk senyummm je begitu juge saye. Hee thanks sayang, u really bring so much happiness for us. :) Papepun syukur Alhamdulillah beby sehat. Jadi anak yg baik + beriman ye sayang... Ibu loves you so much..

Pregnancy ni bukannya indaaahhh semata2. Tapi bukan jugak nightmare. Bak kate doctor aku jumpe dulu, doctor Yew name die "some women think pregnant is a disease. but its not. its actually a changes in our body. sesetengah perempuan anggap pregnant ni sakit. tapi sebenarnya ia adalah perubahan dlm badan kita, utk lebih bersedia dgn baby. its something good, and natural. its a sign u're a normal woman... " Got what she mean? Kengkadang rase lemah tak berdaye je tapi bile fikirkan there is somebody inside my tummy sedang membesar, bile fikirkan yg kite kan melahirkan somebody ke dunie ni, meramaikan Umat Nabi Muhammad, semangat kite jadi berkobar2.. And all those pain fade away... :)

Doakan everything goes well ye. Sekiannn. :)